Info om ler

Information om leret

Beskrivelser af leret er baseret på mine egen erfaring, fra mit værksted. Jeg vil altid opfordre til, at man prøver sig frem og danner sine egne erfaringer med leret. Vi arbejder alle forskelligt, og sammen har vi masser af ideer. Så hvis du får tryllet noget spændende frem, er du altid velkommen til at dele det med mig. Jeg vil elske det.

Emballage
Jeg vil så gerne belaste miljøet mindst muligt. Derfor sender jeg kun i genbrugsmaterialer. Jeg samler kasser hos de lokale butikker i Tarm og køber/får overskydende pakkematerialer fra andre firmaer. Så når du modtager din ordre fra Lerlageret må du være forberede op lidt af hvert. Sjældent er det kønt uden på, men det er jo også det indre der tæller :-)

Opbevaring
Lad leret blive i den pose det bliver leveret i, så holder det sig fugtig længst tid. Leret bør opbevares køligt og frostfrit og ikke i direkte sol. Ved den rette opbevaring kan leret holde sige i flere år.

Tørring
Det er vigtigt, at ler emnerne er helt tørre, inden de brændes, da der ellers er stor risiko for, at de revner/sprænger under brændingen.

Noget ler er mere sensitive end andre. Så indtil du har lært dit ler at kende, anbefaler jeg at du tørrer det langsomt.

Brændings temperatur
På pakken står det anbefalede temperaturer til forglødning og glasurbrænding. Forglødningstemperaturen for stentøj og porcelæn ligger typisk mellem 960°C og 1000°C. Glasurbrændingen afhænger af ler og glasur. 

For at opnå et godt resultat, skal ler og glasur passe sammen i forhold til temperatur. Vælg en glasur med brændingstemperatur, der ligger over lerets minimumtemperatur. Eksempel: Hvis man skal finde en glasur til ST06 ler, hvis brændingstemperatur er 1240°C – 1300°C, skal du vælge en glasur, der kan brændes inden for samme interval.

Hvis emnet ikke skal glaseres, kan man springe forglødningen over og brænde direkte op til toptemperatur blot leret er helt tørt. Her skal du dog være opmærksom på at nogle glasurer damper og vil afgive farve/glans. Så hvis dit emne ikke skal glaseres skal du være opmærksom hvor du placere det i ovnen.